Kapsuly a kolagénový prášok v lyžičkách na ružovom pozadí, kópia vesmíru.
Category_Klinické štúdie>Klinické štúdie o Slim Boost Doplnky stravy Fill My Tummy Glukomannan Slim Boost

Prehodnotenie konjakovej gumy (E 425 I) a konjakového glukomanánu (E 425 II) ako potravinárskych prídavných látok

“- Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) (2017)

Abstraktné

Toto stanovisko sa zaoberá prehodnotením konjacu (E 425), ktorý obsahuje konjakovú gumu (E 425 i) a konjakový glukomanán (E 425 ii), ak sa používajú ako prídavné látky v potravinách. Na základe koncepčného rámca hodnotenia rizika určitých prídavných látok v potravinách, ktorý bol prehodnotený podľa nariadenia Komisie (EÚ) č. ) 10 g/kg a že vypočítané indikatívne spresnené hodnotenie expozície pre všetky skupiny populácie bolo nižšie ako 0,1 mg/kg telesnej hmotnosti (bw) za deň pre všeobecnú populáciu (priemerná a vysoká hladina). Je nepravdepodobné, že by sa konjaková guma a konjakový glukomanán absorbovali neporušené a boli významne fermentované črevnou mikrobiotou. Dostupná databáza toxikologických štúdií sa považovala za obmedzenú, avšak v 90-dňových štúdiách kŕmenia podľa SCF sa u potkanov a psov nepozorovali žiadne relevantné nežiaduce účinky, pričom hladina bez pozorovaného účinku (NOEL) u potkanov bola 1 250 mg konjac glukomanánu /kg telesnej hmotnosti za deň. Konjaková guma a konjakový glukomanán neboli znepokojené vzhľadom na genotoxicitu. Po dennej dávke 3 000 mg u dospelých počas 12 týždňov sa u niekoľkých jedincov vyskytli abdominálne ťažkosti vrátane hnačky alebo zápchy. Panel dospel k záveru, že nie je potrebný číselne prijateľný denný príjem (ADI) a že neexistuje žiadne bezpečnostné riziko pre všeobecnú populáciu pri spresnenom hodnotení expozície pre hlásené použitia konjakovej gumy (E 425 i) a konjakového glukomanánu (E 425 ii) ako prídavné látky v potravinách za súčasných podmienok používania 10 g/kg. Panel súhlasil so závermi SCF (1997), že použitie konjacu (E 425) ako prídavnej látky v množstvách do 10 g/kg v potravinách je prijateľné za predpokladu, že celkový príjem zo všetkých zdrojov zostane pod 3 g. /deň. Pre celú štúdiu kliknite sem .
Späť na blog