Jedlo s vysokým obsahom vlákniny
Category_Klinické štúdie>Klinické štúdie o Nupo Diéte Klinické štúdie Nupo Diéta Very Low Calorie Diet VLCD

Diétna vláknina pridaná do veľmi nízkokalorickej stravy znižuje hlad a zmierňuje zápchu

A. Astrup a kol. (1990).

Úvod

Veľmi nízkokalorická diéta (VLCD) ako výživa, prášková diéta je široko používaná na liečbu obezity a bola zdokumentovaná ako účinná a bezpečná. Tento režim uľahčuje komplianciu vďaka svojej jednoduchosti v kombinácii s rýchlym úbytkom hmotnosti, čo môže pacienta ďalej povzbudiť, aby držal diétu. Hlavnými nevýhodami sú stále sťažnosti pacientov na hlad medzi jedlami, zápchu a zriedkavú stolicu. Nedávno sa ukázalo, že dopĺňanie vlákniny do klasickej stravy znižuje hlad, zvyšuje frekvenciu vyprázdňovania a zjemňuje konzistenciu stolice. Doplnenie vlákniny do formulovanej stravy určenej pre VLCD nebolo doteraz hlásené.

Účelom tohto skúmania bolo preskúmať, či pridanie vlákniny do výživového prášku zlepšuje komplianciu úpravou hladu, sýtosti, konzistencie stolice a pohybov čriev. Keďže vláknina môže zhoršiť črevnú absorpciu rôznych dvojmocných katiónov a vitamínov, monitorovali sme aj plazmatické hladiny najdôležitejších kovových iónov spolu s ďalšími relevantnými zložkami plazmy.

Metódy

Aby sa zistilo, či doplnok diétnej vlákniny môže zlepšiť dodržiavanie diéty s veľmi nízkym obsahom kalórií (VLCD), porovnal sa výživový prášok (Nupo) poskytujúci 388 kcal/deň (muži: 466 kcal/deň) s podobnou verziou obsahujúcou 30 g rastlinnej vlákniny. /deň. Do štúdie sa zapojilo 22 obéznych pacientov. Po základnej obvyklej strave boli randomizovaní na dva týždne liečby v jednoducho zaslepenom dizajne buď na VLCD s alebo bez vlákniny. Následne boli prekrížené na ďalšie 2 týždne liečby.

Výsledky

Všetkých 22 pacientov dokončilo štúdiu bez akýchkoľvek vynechaných stretnutí alebo iných odchýlok od protokolu. Obe skupiny mali podobný úbytok hmotnosti (asi 10 kg/4 týždne) a vláknina v strave tento výsledok nezlepšila. Počas VLCD s vlákninou boli hodnotenia hladu výrazne nižšie ako počas VLCD bez vlákniny. Pohyb čriev sa znížil z 1,9/deň pri obvyklej strave na 0,7/deň pri VLCD bez vlákniny, ale zvýšil sa na 1,0/deň pomocou doplnku vlákniny. Žiadny vplyv suplementácie vlákniny na sýtosť, konzistenciu stolice a plynatosť. Doplnok diétnej vlákniny neovplyvnil plazmatické koncentrácie dvojmocných katiónov, ako je vápnik, železo alebo horčík, ani nepridal žiadny účinok na zníženie hladiny glukózy, cholesterolu alebo triglyceridov v plazme k VLCD.

Záver

Doplnenie vlákniny k VLCD môže zlepšiť komplianciu znížením hladu a zvýšením počtu pohybov čriev bez zhoršenia absorpcie dvojmocných katiónov.

Pre celú štúdiu kliknite sem .
Späť na blog