Cvičenie doma so závažím
Burn My Fat Category_Klinické štúdie>Klinické štúdie o Slim Boost Doplnky stravy Slim Boost

Nežiaduce účinky rastlinných potravinových doplnkov a botanických prípravkov: systematický prehľad s kritickým hodnotením kauzality

C. Di Lorenzo a kol. (2014)

Ciele

Cieľom tohto prehľadu bolo zhromaždiť dostupné údaje o: i) nepriaznivých účinkoch pozorovaných u ľudí v dôsledku príjmu rastlinných potravinových doplnkov alebo rastlinných prípravkov; ii) nesprávna identifikácia jedovatých rastlín; a (iii) interakcie medzi rastlinnými potravinovými doplnkami/botanickými látkami a konvenčnými liekmi alebo živinami.

Metódy

PubMed/MEDLINE a Embase sa vyhľadávali od začiatku databázy do júna 2014 pomocou výrazov „nepriaznivý účinok“, „otrava“, „doplnok stravy pre rastliny“, „nesprávna identifikácia“ a „interakcia“ v v kombinácii s príslušným názvom rastliny. Všetky práce boli kriticky hodnotené podľa smerníc Svetovej zdravotníckej organizácie pre hodnotenie kauzality.

Výsledky

Údaje boli získané pre 66 rastlín, ktoré sú bežnými zložkami rastlinných potravinových doplnkov; zo 492 vybraných prác sa 402 (81,7 %) zaoberalo nežiaducimi účinkami priamo spojenými s rastlinnými látkami a 89 (18,1 %) sa týkalo interakcií s konvenčnými liekmi. Len jeden prípad bol spojený s nesprávnou identifikáciou. Nežiaduce účinky boli hlásené pri 39 zo 66 hľadaných botanických látok. Z celkového počtu referencií bolo 86,6 % spojených so 14 rastlinami, vrátane Glycine max/sója (19,3 %), Glycyrrhiza glabra/sladké drievko (12,2 %), Camellia sinensis/zelený čaj (8,7 %) a Ginkgo biloba/ginko (8,5 %) ).

Záver

Vzhľadom na dĺžku skúmaného času a počet rastlín zahrnutých do prehľadu je pozoruhodné, že: (i) nepriaznivé účinky spôsobené botanickými zložkami boli relatívne zriedkavé, ak sa posudzovali z hľadiska kauzality; a (ii) počet závažných klinických reakcií bol veľmi obmedzený, ale bolo popísaných niekoľko smrteľných prípadov. Údaje uvedené v tomto prehľade boli hodnotené z hľadiska kvality, aby boli výsledky maximálne užitočné pre lekárov pri identifikácii alebo vylúčení škodlivých účinkov rastlinných látok. Pre celú štúdiu kliknite sem .
Späť na blog