Visiace čerstvé bylinky. bazalka, rozmarín, šalvia, tymian, mäta, oregano
Category_Klinické štúdie>Klinické štúdie o Slim Boost Doplnky stravy Slim Boost Zázvor

Prehľad farmakologických a fytochemických vlastností Zingiber officinale Roscoe (Zingiberaceae)

Gaurav Kumar a kol. (2011)

Úvod

Byliny a rastliny sa ako zdroj liečivých látok v tradičnom lekárskom systéme používajú už od staroveku. Liečivé závody hrajú dôležitú úlohu v tradičných systémoch zdravotnej starostlivosti, ako aj na medzinárodných trhoch s bylinkami a farmaceutickými výrobkami. Liečebná hodnota týchto rastlín spočíva v niektorých chemických látkach, ktoré vyvolávajú jednoznačný fyziologický účinok na ľudský organizmus. Najdôležitejšie z týchto bioaktívnych zložiek rastlín sú alkaloidy, taníny, flavonoidy a fenolové zlúčeniny. Z. officinale (Zingiberaceae) je dôležitá rastlina s niekoľkými etnomedicínskymi a nutričnými hodnotami, preto sa vo veľkej miere používa na celom svete ako korenie, ochucovadlo a bylinný prostriedok. Tradične sa Z. officinale používa v ajurvéde, siddhe, čínštine, arabčine, Afričanoch, karibskej oblasti a mnohých ďalších liečebných systémoch na liečenie rôznych chorôb, ako je nevoľnosť, vracanie, astma, kašeľ, búšenie srdca, zápaly, dyspepsia, strata chuti do jedla, zápcha, poruchy trávenia a bolesti. V posledných desaťročiach je Z. officinale rozsiahlo študovaný pre svoje liečivé vlastnosti pomocou pokročilých vedeckých techník a z rôznych častí rastliny boli izolované rôzne bioaktívne zlúčeniny, ktoré boli farmakologicky analyzované. Rastlina sa uvádza pre antimikrobiálnu aktivitu, protirakovinovú aktivitu, antioxidačnú aktivitu, antidiabetickú aktivitu, nefroprotektívnu aktivitu, hepatoprotektívnu aktivitu, larvicídnu aktivitu, analgetickú aktivitu, protizápalovú aktivitu a imunomodulačnú aktivitu. Tento prehľad je zameraný na celkový prehľad morfológie, distribúcie, fytochémie a liečivých vlastností Z. officinale a jej budúcich vyhliadok pre ďalší vedecký výskum vývoja účinných terapeutických zlúčenín. Pre celú štúdiu kliknite sem .
Späť na blog