Alternatívne zdroje bielkovín
Category_Tipy a triky>Dietológ Výživa

Vynikajúce (... a alternatívne) zdroje bielkovín

Bielkoviny sú základnými stavebnými zložkami svalov, preto sú dôležitou súčasťou vašej diéty. Bielkoviny sa používajú na budovanie a udržiavanie svalstva, preto je dôležité, aby vaša každodenná strava obsahovala dostatok bielkovín. Telo zdravého, dospelého človeka potrebuje 0,8 – 1,5 gramov bielkovín za každý kilogram telesnej váhy.


Alternatívne zdroje bielkovín - strukovinyNapríklad, ak vážite 80 kilogramov, vaša denná potreba bielkovín je okolo 64 – 120 gramov. Ak chodíte do telocvične a robíte napríklad silový tréning, vaša potreba bielkovín môže byť vyššia. Väčšina ľudí v západných krajinách pokrýva svoj odporúčaný príjem bielkovín pravidelnou a zdravou stravou.

Keď sa spomínajú bielkoviny, väčšina ľudí myslí prvotne na také zdroje, ako mäso alebo kuracina, ale existuje množstvo vynikajúcich alternatív aj na rastlinnej báze, ako šošovica (26 gramov bielkoviny na 100 gramov), žltý hrášok (22 gramov bielkoviny na 100 gramov) a biela fazuľa (21,3 gramov bielkoviny na 100 gramov). Je to to isté množstvo (…niekedy aj viac) bielkovín, ktoré sa nachádza v mäse a v kuracine.

Preto nemusíte nutne konzumovať mäso, aby ste sa dostali k potrebným bielkovinám, keďže aj vyššie spomenutá šošovica, hrášok aj fazuľa obsahujú minimálne toľko bielkovín, ako mäsová alternatíva. Teda vôbec nie je problém si úplne vynechať mäso na deň alebo dva počas týždňa, obe zdroje bielkovín sú skvelé tak v budovaní ako v udržiavaní svalstva – jeden nemusí byť lepší ako ten druhý.

Nupo má v ponuke malú, praktickú proteínovú tyčinku Protein Bite, ktorú si dáte do vrecka, ak aby ste potrebovali trocha energie pred, alebo po cvičení – tyčinka obsahuje 12 gramov bielkovín. Nupo proteínová tyčinka má tú výhodu, že v porovnaní s inými tyčinkami na trhu je menšia, čo znamená, že v skutočnosti ide o snack, a nemáte pocit že si dávate kompletné jedlo. Tyčinky Nupo Protein Bite sú dostupné v dvoch príchutiach: Čokoláda a Karamel-Zázvor.

Zpět na blog